pirmadienis, birželio 11

Prabangus malonumas - argano aliejus


Argano medžio vaisiai

Argano aliejus spaudžiamas iš Argania spinosa medžio vaisių. Tai vienas iš brangiausių aliejų –Lietuvoje 100 ml kokybiško argano aliejaus kaina svyruoja nuo 60 iki 80 Lt. Kartais argano aliejus net vadinamas "skystu auksu" ("Liquid gold"). Tačiau savo verte jis pranoksta savo kainą.
 

Argano aliejaus gaminimo kooperatyve

Argania spinosa yra nykstanti medžių rūšis, auganti daugiausiai pietvakarių Maroke, Berber regione. Argania spinosa plantacijos Maroke per paskutinį šimtmetį dėl kirtimo ir kitokio niokojimo sumažėjo perpus ir šiuo metu siekia tik apie 8,280 km2, todėl yra saugomos UNESCO. Šie medžiai taip pat auga Izraelyje, tačiau ten jie yra reti, auga lėtai, prastai mezga vaisius – todėl pagrindinis argano aliejaus tiekėjas pasaulyje išlieka tik Marokas.

Arganas – Maroko pasididžiavimas. Darbas argano aliejaus gamybos kooperatyvuose išlaiko ne vieną marokiečių šeimą. Aliejus naudojamas tiek maistui, tiek kosmetikai ar liaudies medicinoje. Išgliaudytų riešutų lukštai tampa kuru šildymui, minkštimas - gyvulių pašaru, o po aliejaus gamybos likusios išspaudos, sumaišytos su smulkintais migdolų riešutais ir medumi – tradiciniu marokiečių patiekalu amlou. Pusryčiams jis tepamas ant šviežios, šiltos duonos ir užgeriamas mėtų arbata. Kartais šis patiekalas vadinamas "Maroko riešutų sviestu". 
 
Akmeninėmis girnomis malami argano branduoliai
Argano medis užauga iki 8-10 metrų aukščio ir gali vesti vaisius 150-200 metų. Kiekvieno žalio 2-4 cm ilgio Argania spinosa vaisiaus viduje yra riešutas, kuriame yra 1-3 branduoliai, iš kurių ir spaudžiamas argano aliejus. Perskelti riešutą – kone sunkiausia šio proceso užduotis, kadangi jis žinomas kaip vienas iš tvirčiausių. Jei aliejų ketinama vartoti maistui, branduoliai paskrudinami, kad aliejus įgautų malonų aromatą ir spalvą. Kosmetikai skirtam aliejui branduoliai neskrudinami, kad dėl karščio neprarastų savo savybių. Branduoliai yra rankomis malami tarp dviejų akmenų – girnų, tuomet iš gautos masės išspaudžiamas aliejus. Tokiu būdu norint išgauti 1 litrą argano aliejaus, reikia viso vieno subrendusio medžio metų derliaus, 2,5 kg išlukštentų branduolių ir 15-20 darbo valandų - tai žinant, nestebina ir aukšta kokybiško argano aliejaus kaina.


O aukšta kaina vilioja – todėl argano aliejus tiesiog apipintas intrigomis, klastotėmis ir klaustukais. Dažnai aliejus spaudžiamas mechaniniais presais, naudojant aukštą temperatūrą ir cheminius tirpiklius – taip padidinama aliejaus išeiga, t.y., jo gaunama daugiau, be to, greičiau ir paprasčiau (1 litras aliejaus išspaudžiamas vos per dvi valandas), bet aliejus praranda dalį savo vertingų medžiagų. Taip pat kartais argano aliejus paprasčiausiai atskiedžiamas kitu, pigesniu, panašios išvaizdos aliejumi , o kad klastotė mažiau skirtųsi nuo originalo – padeda įvairūs kvapai ir pigmentai. 

Maroko ožkos argano medyje
Yra ir kitų, įdomesnių priežasčių, kodėl galime įsigyti prastesnės kokybės argano aliejaus. Pavyzdžiui, Maroko ožkos. Jos labai mėgsta argano vaisių minkštimą, todėl noriai ėda jų vaisius. Ožkos yra taip prisitaikiusios, kad puikiai laipioja po argano medžius ir nesikuklindamos vaišinasi :) Po 24 valandų nesuvirškintus riešutus ožkos atryja arba pašalina su išmatomis. Suprantama, kad kai vietiniai gyventojai tokius riešutus surinkę naudoja aliejui spausti, aliejaus savybės ir kvapas tampa gerokai mažiau vertingi :) Taip pat labai svarbu, ar aliejus buvo spaudžiamas iš šviežių, ką tik nuskintų vaisių, kadangi, jei riešutai ilgesnį laiką yra netinkamai sandėliuojami, jie gali pradėti pelyti, o tai ne tik pakenkia aliejaus kokybei, bet ir suteikia jam stiprų, nemalonų kvapą.

Berberės skaldo argano riešutus
Argano aliejaus sudėtis labai įvairi ir turtinga: jame yra tiek sočiųjų, tiek polinesočiųjų, tiek mononesočiųjų riebalinių rūgščių, rasime ir omega-3, ir omega-6, ir omega-9. Visgi daugiausia argano aliejuje yra mononesočiosios oleino rūgšties ir ypač vertingos polinesočiosios linolo (omega-6) rūgšties, todėl jis ypač maitina, minkština ir atkurią odą. Argano aliejus pasižymi kaip itin stiprus antioksidantas (vitamino E jame net dukart daugiau, nei alyvuogių aliejuje), todėl neutralizuoja laisvuosius radikalus, stabdo odos senėjimo procesus, apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio. Sudėtyje esantys trigliceridai odą ramina ir padeda jai atstatyti natūralų apsauginį odos barjerą, kitos medžiagos turi priešuždegiminį, priešgrybelinį, gydantį poveikį. Dėl visų šių savybių argano aliejus tobulai tinka sausai, pažeistai, nudegusiai, brandžiai odai, mėgstančioms saulutę ar soliariumus, jaunatviniams spuogams, išsausėjusiems, pažeistiems plaukams ir nagams.

Argano aliejų galite naudoti gryną. Ypač jis tinka patepti skilinėjančius plaukų galiukus, o keli jo lašai, įmasažuoti į drėgną odą, puikiai atstoja naktinį veido kremą (nepamirškite tuo pačiu palepinti ir kaklo bei krūtinės odos). Jei norite ypač įsiteikti savo plaukams, ištepkite juos argano aliejumi, palaikykite šiltai (bent valandą, o jei turite galimybę – kad ir per naktį), tuomet išplaukite šampūnu – pažadu, kad po kelių tokių procedūrų rezultatas jus nustebins.

Jei mėgstate eksperimentuoti - norėdami atstatyti išsausėjusius plaukus, argano aliejų maišykite su taukmedžio sviestu, avokadų, migdolų aliejais. Jei pridėsite ricinos aliejaus – sustiprinsite plaukų šaknis, sumažės plaukų slinkimas. Įlašintas rozmarinų eterinis aliejus padės kovoje su pleiskanomis. Argano aliejus, sumaišytas su agurklių, tamanų aliejais, medetkų, ramunėlių ištraukomis puikiai ramina pažeistą, dermatito kamuojamą odą. Nepamirškite auksinės taisyklės: natūrali kosmetika nepadeda per naktį – bet padeda ilgam.

Natūralios kosmetikos su argano aliejumi galite rasti mano parduotuvėje, pvz., plaukų kaukėje su argano aliejumi "Elaisa", veido kreme brandžiai odai "Tesidė".

Pabaigai – keletas įdomybių, bet į temą :)

Kaip spaudžiamas argano aliejus (video)


Maroko ožkos, besiganančios argano medžiuose (video)


Marokietiško amlou receptas (pagal http://moroccanfood.about.com/)

Amlou, šviežia duona ir mėtų arbata - tradiciniai Maroko pusryčiai
Kruopščiai susmulkinkite 200 gr lengvai paskrudintų migdolų riešutų (smulkintuvu arba grūstuvėliu), atsargiai įmaišykite 180 ml argano aliejaus (galima naudoti paprastesnį, maistui skirtą argano aliejų) ir 3-4 arbatinius šaukštelius pašildyto medaus. Pagal skonį galima įdėti daugiau medaus, cukraus ar druskos. Patiekiama negilioje lėkštėje su šviežia duona. Saldu ir kaloringa :) Taip paruoštą amlou galima laikyti šaldytuve 2 mėnesius.

6 komentarai:

  1. Fantastika, issamiai ir idomiai! Ozkos medziuose tai vos neisverte is kedes :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu. Graziai aprasyta ir ishsamiai. Tik rupi klausimas. Kaip geletumete apibudinti kokybisko argano aliejaus kvapa ? Esu girdejusi, kad jis panasus i nerafinuoto saulegrazu aliejaus kvapa. Ar tai tiesa ?
    Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jis iš tiesų šiek tiek panašus į saulėgrąžų aliejaus kvapą, tik gerokai silpnesnis, švelnesnis, ir bent aš - jaučiu lengvą riešutų prieskonį.

      Panaikinti
  3. aciu.nusipirkau arganu aliejaus nerafinuoto ir tt,bet man kelia itarima jo kvapas kaip vaistu ar kazko panasaus ir spalva sviesi.ar gali but tokio kvapo?
    aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sunku pasakyti, pačiai nepauosčius :) Šio aliejaus kvapas labai savotiškas, bet švelnus, malonus. Kur jį pirkote, kas parašyta apie jo išgavimo būdą, ar patikrinote galiojimo laiką?

      Panaikinti