ketvirtadienis, gegužės 24

Provitaminas B5 (pantenolis)

Šįkart noriu papasakoti apie labai vertingą, dažnai girdimą ir sutinkamą kosmetikos ingredientą pantenolį (provitaminą B5 arba D-panthenol). Tai natūralus B5 vitamino pirmtakas, kurio yra kiekviename gyvame audinyje. D-pantenolis naudojamas kosmetikoje, nes vitaminas B5 neprasiskverbia per raginį epidermio sluoksnį. Raidė D prieš pavadinimą reiškia aktyvią biologinę pantenolio įvairovę (yra taip pat ir neaktyvus L-pantenolis). Tuo tarpu D-pantenolis prasiskverbia į gilius odos sluoksnius. Organizme D-pantenolis virsta vitaminu B5 - būtinu sveikai odai.
Pantenolis tonizuoja odą, apsaugo nuo uždegimų, drėkina, suteikia odai minkštumo ir stangrumo. Ramina sudirginimą, regeneruoja pažeistą epidermį ir apsaugo odą nuo pleiskanojimo. Taip pat turi raminantį poveikį, kai oda yra pažeista alerginių faktorių. Provitaminas B5 yra būtinas teisingam baltymų, cukrų ir riebalų metabolizmui bei kai kurių hormonų sintezei.  Tai stipriai veikiantis epidermio ir tikrosios odos ląstelių augimo ir atsinaujinimo stimuliatorius. Skatina epidermio ląstelių besidalijimą, pagreitina mikro- ir makrosužeidimų, atsiradusių dėl mechaninių veiksnių (tame dėl saulės nudegimų ir odos ligų) poveikio, gijimą.
Kosmetikoje pantenolis dažnai naudojamas raminančiuose, drėkinančiuose, regeneruojančiuose kremuose. Ne mažiau vertingas ir plaukams: ramina galvos odos sudirgimą, skatina plaukų augimą, atstato pažeistą plaukų paviršių, padeda sustiprinti plauko kamieną suteikdamas elastingą plėvelę viduje ir išorėje, todėl dažnai dedamas į įvairias plaukų kaukes ir kondicionierius.
Pantenolio galima rasti daugelyje mano gaminių, kviečiu pasižvalgyti: natūralios rankų darbo kosmetikos parduotuvė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą