šeštadienis, vasaris 16

Ką būtina perskaityti kosmetikos etiketėse?

   Ne kartą girdėjau žmones besipiktinančius: "Kodėl etiketėse viskas taip smulkiai parašyta? Tikriausiai todėl, gal nepajėgčiau įskaityti visų ten surašytų baisybių!". Kažkada taip pat piktinausi ir aš :) O dabar žinau atsakymą - kai pačiai tenka ruošti spaudai savo kosmetikos etiketes. Todėl, kad kitaip neįmanoma sutalpinti visos būtinos informacijos!

   Visiškai natūralu, kad tikimės ant pakuotės rasti gaminio pavadinimą, gamintoją, kiekį ar svorį, bent minimalų prekės aprašymą. O visa kita? Taigi, šį kartą apie tai, ką galite rasti kosmetikos etiketėje, kodėl jums reikėtų tai perskaityti ir ką su ta informacija daryti.

ketvirtadienis, vasaris 14

Kakavinis sviestas

   Labai mėgstu šį gaminį, ypač žiemą. Riebus, maitinantis, fantastiško kakavos kvapo, iki purumo išplaktas sviestas idealiai tinka kūnui, rankoms tepti, net veidui, jei reikia jį apsaugoti nuo šalčio (ypač mažyliams).

   Svarbiausia sudėtinė dalis, be abejo - natūralus kakavos sviestas. Jis puikiai maitina, minkština odą, didina jos elastingumą, atsparumą aplinkos poveikiui, ir, be abejo - fantastiškai kvepia kakava...

ketvirtadienis, sausis 24

Šifruojame kosmetikos produktų etiketes

   Kažkada sakiau, kad reikės tokio mano rašinio - kaip suprasti, kas guli kosmetikos parduotuvių lentynose, kai nesi nei chemikas, nei kosmetologas, nei dar kas panašaus? Mintinai išmokti apie 8000 kosmetikoje naudojamų ingredientų - misija neįmanoma, bet aš labai tikiuosi, kad šie keli mano patarimai padės bent kiek susigaudyti kosmetikos etiketėse.

pirmadienis, spalis 1

Saldus ir šokoladinis - kakavos sviestas

Kakavmedžio vaisiai
Kakavmedžio (Theobroma cacao) gimtinė yra centrinės ir pietų Amerikos atogrąžų miškai. Šiuo metu laukinių kakavmedžių randama tropinėse Andų pašlaitėse, auginama jų daugiausia Vakarų Afrikoje, pietryčių Azijoje, Okeanijoje, Karibuose, kur šie medžiai puikiai prisitaikė prie klimato. Kakavmedžiai mėgsta gausią drėgmę, gerą dirvą, paunksmę. Manoma, kad pavadinimas „kakava“ kilo iš Mezoamerikos indėnų kalbų – majų kakaw ar nahuatlių cacahuatl.

Tikrojo kakavmedžio sėklos yra pagrindinis kakavos, iš kurios gaminamas šokoladas bei kakavos gėrimas, ingredientas. Sėklose gausu augalinių riebalų - kakavos sviesto. Kakavmedis Pietų Amerikoje jau senovės majų laikais buvo nacionalinis medis. Iš kakavmedžio vaisių actekai gamino „kartųjį vandenį“, kurį gėrė be cukraus ir vadino „čokolatl“. Šį nuostabaus skonio gėrimą senovės gyventojai vadino Dievų maistu, jis buvo apdainuojamas liaudies dainose. Actekai ir majai turėjo paskyrę kakavos dievybes, kurioms aukojo šunis ir kitus gyvūnus. Senovės indėnai kakavmedžio sėklas naudojo ne tik maistui, bet ir kaip smulkius pinigus. Teigiama, kad garsusis actekų imperatorius Montesuma turėjo net 40 tūkstančių kakavos maišų!

ketvirtadienis, rugpjūtis 30

Kondicionierius normaliems plaukams

Šis receptas mano užrašuose ypatingas ir bene vienintelis toks - nuo tada, kai jį pirmąkart sukūriau, jis taip ir liko nė kiek nepasikeitęs. Tiesa, gvildenu galvoje mintį papildyti jį kamelijų aliejumi...

Parinkau jam nedidelį riebumą, tad jis greitai įsigeria, puikiai nusiskalauja vandeniu ir neapsunkina plaukų. Tai nėra kaukė ar serumas, jo paskirtis - naudojant kasdien, padaryti plaukus švelnesnius, lengviau iššukuojamus ir sumažinti jų elektrinimąsi - tačiau naudodama ilgą laiką pastebėjau, kad plaukai pastebimai atsigavo. Kondicionierius labiausiai tinkamas normaliems ar kiek į riebumą linkusiems plaukams.

Mano sudėliota puokštė iš kokosų, ricinos ir avokado aliejų pasirodė esanti ideali plaukams - naūralūs aliejai juos pamaitina, padaro blizgesnius. Taip pat plaukučiams patiko truputis pantenolio, šilko proteino ir glicerino - plaukai, gavę drėgmės ir vitaminų, tapo švelnūs ir žvilgantys. Kondicionierius gaminamas su rapsų emulsikliu, kuris šiek tiek sumažina gaminio pH pusiausvyrą (žmogaus plaukų pH yra mažesnis, nei odos) - todėl plaukai neišsausėja ir mažiau elektrinasi.

Sudėtis: vanduo, rapsų ir palmių emulsinimo vaškas, avokadų aliejus, kokosų aliejus, ricinos aliejus, glicerinas, pantenolis, šilko proteinas, ekologiškas konservantas, vitaminas E saulėgrąžų aliejuje.

Na, o pagal tarptautinį standartą kondicionieriaus sudėtis turėtų atrodyti taip:
INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol and Behentrimonium Methosulfate, Persea gratissima*, Cocos nucifera*, Ricinus communis*, Glycerin, Panthenol, Silk amino acids, Benzyl alcohol (and) Dehydroacetic acid*, Tocopherols, Helianthus annuus seed oil.
(* ingredientas sertifikuotas Ecocert)
Šito kūrinuko galima įsigyti ir mano parduotuvėje: kondicionierius normaliems plaukams "Tėja".

pirmadienis, birželis 11

Prabangus malonumas - argano aliejus


Argano medžio vaisiai

Argano aliejus spaudžiamas iš Argania spinosa medžio vaisių. Tai vienas iš brangiausių aliejų –Lietuvoje 100 ml kokybiško argano aliejaus kaina svyruoja nuo 60 iki 80 Lt. Kartais argano aliejus net vadinamas "skystu auksu" ("Liquid gold"). Tačiau savo verte jis pranoksta savo kainą.