ketvirtadienis, sausio 24

Šifruojame kosmetikos produktų etiketes

   Kažkada sakiau, kad reikės tokio mano rašinio - kaip suprasti, kas guli kosmetikos parduotuvių lentynose, kai nesi nei chemikas, nei kosmetologas, nei dar kas panašaus? Mintinai išmokti apie 8000 kosmetikoje naudojamų ingredientų - misija neįmanoma, bet aš labai tikiuosi, kad šie keli mano patarimai padės bent kiek susigaudyti kosmetikos etiketėse.

Galiojimo data

   Atkreipkite dėmesį į kosmetikos gaminio pagaminimo ir galiojimo datas. Jei nepavyksta rasti aiškiai įspaustos datos, ieškokite ženklo: atidarytas kremo indelis su užrašu ant dangtelio. Skaičius su šalia pažymėta raide M nurodo, kiek mėnesių produktas galioja po atidarymo (pvz., 6M - šeši mėnesiai). Vien tik raidė M reiškia, kad gaminys galioja ne trumpiau, kaip 30 mėnesių (2,5 metų).
 
   O dabar orientacijai: visiškai natūralus, niekuo nekonservuotas kosmetikos gaminys, pagamintas vien tik iš aliejų, gali išlikti šviežias daugiausia 6-12 mėn., tačiau jei jame yra vandens - daugiausiai 2 savaites, laikantis nustatytų sąlygų (dažniausiai - šaldytuve). Natūralus produktas, konservuotas eteriniais aliejais ar natūraliais konservantais įprastai yra tinkamas naudoti 3-4 mėnesius, su retomis išimtimis. Vidutiniški sintetiniai konservantai gali "ištempti" produkto galiojimą iki metų ar pusantrų, o agresyvūs sintetiniai konservantai gali "traukti" net keletą metų. Taigi pagalvokite, ar tikrai jums reikia to paties produkto lentynoje net keletą metų, pagalvokite apie savo odos ir plaukų sveikatą ir - proto ribose rinkitės mažesnio galiojimo termino kosmetiką.

Jei turite galimybę sudėtį ramiai panagrinėti namie

   Žinoma, taip paprasčiausia - kai turite gaminio sudėtį ir ramiai gerdami arbatą, internete ją pasitikrinate. Labai rekomenduoju cosmetic-check svetainę. Naudotis paprasta - tereikia įvesti pirmąsias tris neaiškaus ingrediento raides ir išsirinkti iš sąrašo. Net jei nelabai suprantate, ką apie jį rašo - kiekvienam ingredientui suteiktas žymėjimas - šypsenėlėmis arba nusiminusiais, baisiais "snukučiais" :) To pakaks, kad nuspręstumėte, ar tepsite šį produktą ant savo odos.

Jei jau stovite prie parduotuvės lentynos :)

   Nepasitikėkite vien paradine pakuotės puse. Kas tada belieka - žiūrim į tą baisųjį ingredientų sąrašą. Jis ne šiaip sau "hieroglifų kalba" parašytas. Visame pasaulyje kosmetikos ingredientų pavadinimai sąraše privalo būti rašomi pagal INCI standartą, be to, mažėjimo tvarka: kuo daugiau konkrečios medžiagos gaminyje yra, tuo pirmiau ji turi būti rašoma. Kvapiųjų medžiagų vardinti nebūtina, pakanka apibendrintai pažymėti žodį "parfum" ar "fragrance". Ingredientų sąrašas turi prasidėti žodžiu INCI arba Ingredients.

  Pirmosiose sąrašo vietose įprastai turėtumėte rasti vandenį (aqua), aliejinę produkto dalį arba prausiklius, taip pat emulsiklius, drėkiklius ir pan. (priklausomai nuo gaminio). Pabandykite įsidėmėti ir pastebėti bent keletą blogiausių ingredientų. Ko čia neturėtų būti:
   1. sintetinių aliejų - venkite mineral oil, paraffinum liquidum, dimethicone, petrolatum.
  2. agresyvių prausiklių - SLS (Sodium Lauryl Sulfate), SLES (Sodium Laureth Sulfate), DEA (diethanolamine), TEA (triethamolamine)
   3. Propylene Glycol, Butylene Glycol, taip pat PEG (Polyethylene Glycol), PPG (Polypropylene Glycol)

   Aš dažnai juokauju, kad didžiųjų raidžių junginiais žymimi ingredientai daugeliu atveju yra "blogiukai" :)

 Antrojoje sąrašo pusėje įprastai išsidėlioja veiklieji priedai ir ekstraktai, konservantai, kvapai, dažikliai ir kitos medžiagos, kurių produkte yra santykinai mažiau. Rekomenduoju dėti atgal į lentyną produktus, kurių sudėtyje yra:
 1. agresyvių konservantų: parabenų (visų: methyl-, propyl-, butyl-, ethyl-), Phenoxyethanol, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea.
   2. pavojingų antioksidantų: ypač BHT, BHA.
   3. kitų kenksmingų pagalbinių medžiagų: Triclosan, EDTA, formaldehido, natrio benzoato.

   Kai kurių kenksmingų medžiagų - flalatų - ingredientų sąraše nerasite, nes jie slepiasi po tuo simpatišku apibendrinančiu žodeliu "parfum". Jau minėjau, kad visų kvapiųjų medžiagų sąraše vardinti nebūtina. Belieka tikėtis, kad gamintojams kažkada vis dėlto teks pradėti rašyti visas produktų sudėtines dalis...

Jei pasidarė taip baisu, kad kosmetikos pirkti apskritai nebenorite :)

   Nuraminkite save, kad gal tik šįkart jums taip pasitaikė :) Tikrai ne viskas yra taip baisu. Tiesiog Maximoje pirktą vaikišką dantų pastą išnarsčiau po kaulelį - ir neradau nieko tokio, kas galėtų pakenkti mano vaikui, net jei jis tos pastos praris (ką sėkmingai daro, ir, matyt, dar ilgai darys). Nesakau, kad turime grįžti į akmens amžių, plaukus trinkti kiaušiniais ir antakius dažyti anglimi - priešingai, privalome būti gražios ir pasitempusios! Tik, jei turite galimybę rinktis - išmokite atskirti ir rinkitės produktą, kenksmingos chemijos "prafarširuotą" kuo mažiau. Dar geresnė galimybė rinktis - natūrali kosmetika ar paprastas natūralus aliejus. Būkime protingos ir nebetepkime ant savęs naftos.

1 komentaras: