šeštadienis, vasario 16

Ką būtina perskaityti kosmetikos etiketėse?

   Ne kartą girdėjau žmones besipiktinančius: "Kodėl etiketėse viskas taip smulkiai parašyta? Tikriausiai todėl, gal nepajėgčiau įskaityti visų ten surašytų baisybių!". Kažkada taip pat piktinausi ir aš :) O dabar žinau atsakymą - kai pačiai tenka ruošti spaudai savo kosmetikos etiketes. Todėl, kad kitaip neįmanoma sutalpinti visos būtinos informacijos!

   Visiškai natūralu, kad tikimės ant pakuotės rasti gaminio pavadinimą, gamintoją, kiekį ar svorį, bent minimalų prekės aprašymą. O visa kita? Taigi, šį kartą apie tai, ką galite rasti kosmetikos etiketėje, kodėl jums reikėtų tai perskaityti ir ką su ta informacija daryti.


   Galiojimo laikas. Jis gali būti užrašytas konkrečia data, pažymint metus ir mėnesį, taip pat gali būti naudojamas specialus simbolis - indelis su užrašu. Skaičius ir raidė M reiškia, kiek mėnesių nuo atidarymo gaminys yra tinkamas naudoti, vien tik raidė M - kad produktas galioja ilgiau kaip 30 mėn.
   Jokiu būdu negalima naudoti kosmetikos, kurios galiojimo laikas pasibaigęs, net jei vizualiai pokyčių nematote. Juk nežinote, kokie cheminiai procesai yra prasidėję ir kaip tai gali paveikti jūsų odą. Ypač, jei kalbame apie sintetinę, ilgai galiojančią kosmetiką - joje naudojami sintetiniai emulsikliai, konservantai, dažikliai ir stabilizatoriai, tad net produktui gendant, jie dar ilgai gali išlaikyti jo gražią prekinę išvaizdą. Be to, pastebėję, kad pasikeitė gaminio išvaizda, spalva, kvapas - nedvejodami jį išmeskite, net jei galiojimo laikas dar nebūtų pasibaigęs. Nerizikuokite savo sveikata.

   Laikymo sąlygos. Dar vienas svarbus punktas, kurio nederėtų praleisti pro akis. Gamintojas tai rašo ne tik todėl, kad šito reikalauja įstatymai, bet ir todėl, kad žino, ko į produktą įdėjo. Jis žino, kokie ingredientai yra jautrūs karščiui, šalčiui, kratymui, sąlyčiui su oru, kokie yra degūs, fotosintetinantys ir pan. Todėl nurodo sąlygas, kurių laikantis, produktas išliks saugus ir tinkamas naudoti visą nurodytą jo galiojimo laiką.
   Net jei tokios informacijos nerandate ar nesuprantate, nes ji parašyta užsienio kalba - žinokite, kad praktiškai visi kosmetikos produktai bijo karščio, tiesioginių saulės spindulių, mikrobų, didelės drėgmės. Kosmetiką reikia laikyti uždarytose pakuotėse, švariai - tuomet galėsite džiaugtis visais jos privalumais.

   Neto svoris / kiekis. Užrašomas mililitrais ar gramais, priklausomai nuo produkto. Dažnai žymimas sutartiniu simboliu - mažoji e raidė, reiškianti neto kiekį/svorį. Kam reikalinga šita informacija - klausimų ko gero nekyla :)
   Šis simbolis neprivalomas itin mažos talpos (mažiau kaip 5 g / ml) gaminiams, taip pat mėginėliams.


   Sudėtis. Ooo taip, apie tai kalbų netrūksta. Kosmetikos gaminio sudėtis turėtų prasidėti žodžiu Ingredients arba INCI ir turi būti surašyta pagal tarptautinį INCI standartą. Plačiau apie tai, ką galime rasti kosmetikos sudėtyje, galite paskaityti ankstesniame mano straipsnyje: šifruojame kosmetikos produktų etiketes.

   Naudojimas. Kosmetikos gamintojai tikrai nelaiko jūsų idiotais, nežinančiais, kur tepti veido kremą. Viena vertus, rašyti šią informaciją įpareigoja įstatymai, kita vertus, pasikartosiu: gamintojas žino, ko į gaminį įdėjo.
  • Jei etiketėje nurodyta produktą užtepus palaikyti jį tam tikrą laiką prieš nuplaunant - vadinasi, tiek laiko reikia, kad veikliosios medžiagos įsigertų į odą ar plaukus ir suteiktų laukiamą efektą.
  • Jei nurodyta gaminį prieš naudojant suplakti - vadinasi, gaminys linkęs sutirštėti, išsisluoksniuoti, stambesnės jo dalelės gali nusėsti į dugną. Todėl nesuplakę jo prieš naudojimą, tiesiog tepsite tik dalį produkto ir gausite tik dalį rezultato :)
  • Jei etiketėje pažymėta, kad po gaminio naudojimo reikia vengti saulės spindulių - vadinasi, jame yra fotosintetinančių ingredientų (dažniausiai - įvairių citrusinių eterinių aliejų). Tai reiškia, kad likę ant odos ir veikiami tiesioginių saulės spindulių, jie gali iššaukti pigmentines dėmes. Visam laikui.
  • Jei apsauginį kremą nuo saulės nurodyta tepti likus tam tikram laikui iki einant į saulę - greičiausiai jame yra cheminių saulės filtrų. Jie turi visiškai įsigerti į odą ir pasiskirstyti, kad vėliau veiktų - iš saulės gaunamus UV spindulius panaudotų cheminėse reakcijose iš išspinduliuotų juos kaip šilumą. Jei nurodyta po maudynių apsauginiu kremu išsitepti iš naujo - jame greičiausiai yra fizinių saulės filtrų (ypač smulkių miltelių), kurių sluoksniui nusiplovus nuo odos, nelieka ir apsaugos nuo saulės.
  • Jei nurodyta po gaminio naudojimo kurį laiką neskubėti apsirengti - priežastis labai paprasta, iki galo neįsigėrusio gaminio likučiai gali tepti rūbus.
   Be abejo, yra dar labai daug skirtingų kosmetikos naudojimo nurodymų ir to priežasčių, visų neišvardysi. Tačiau faktas lieka faktu - skaitykite, kaip gamintojas rekomenduoja gaminį naudoti ir laikykitės nurodymų, jei norite sulaukti žadamo efekto.

   Bandymai su gyvūnais. Apie tai galima prisiskaityti be galo daug baisių dalykų. Visą knygą galima parašyti (gal kada išspausiu bent straipsnį). Kaip ten bebūtų, yra specialus sutartinis simbolis, reiškiantis, jog kosmetika nebuvo bandyta su gyvūnais. Kartais naudojami panašūs, gamintojų ar asociacijų individualiai sukurti simboliai, ir tikrai nežinau kodėl, bet visuose juose vaizduojamas triušiukas :)
   Įdomi pastaba: jei simbolio nerandate - tai dar nereiškia, kad kuriant prekę, tikrai buvo skriaudžiami gyvūnėliai. Sakyčiau, šis ženkliukas dažnai naudojamas tiesiog kaip marketingo priemonė - taip bandoma užsidėti papildomą "pliusiuką".



   Kita informacija. Yra ir daugiau sutartinių simbolių, naudojamų kosmetikos gaminiams ženklinti. Taip pat ir gamintojas, atsižvelgdamas į gaminio ypatybes, dažnai nurodo įvairios kitos, papildomos informacijos apie gaminį, jei mano, kad tai yra svarbu ir reikalinga.
   Ranka ir atversta knyga reiškia, kad platesnė informacija apie gaminį ir jo naudojimą yra pateikta pakuotės (pvz., dėžutės) viduje.
   Dažnai naudojami simboliai, reiškiantys, kad gaminys yra supakuotas perdirbamoje pakuotėje.

2 komentarai: