antradienis, gegužės 22

Sviestų karalius – taukmedžio sviestas

Dėl tikslaus jo pavadinimo žmonės iki šiol negali susitarti. Galima išgirsti įvairių variantų: taukmedžio sviestas, taukmedžio aliejus, sviestmedžių aliejus, tačiau visi jie reiškia tą patį – iš taukmedžio (Butyrospermum parkii) riešutų spaudžiamą aliejų, kuris iki 34°C yra kietas, todėl vadinamas sviestu, o prisilietęs prie odos ištirpsta.

Tai tiesiog „must have“ tiek gaminantiems natūralią kosmetiką, tiek šiaip jai prijaučiantiems. Vienas pats gali būti naudojamas vietoje bet kokio prabangiausio maitinančio, raminančio, apsaugančio kremo, ypač tinka vaikams ir kūdikiams.

Didžiąją dalį sudėties sudaro sočiosios ir mononesočiosios, šiek tiek yra ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, todėl taukmedžio sviestas puikiai maitina ir atstato odą. Apie 7% sudėties sudaro kitos vertingos medžiagos: terpenų alkoholiai, fitosteroliai, vitaminai A ir E, o tai suteikia taukmedžio sviestui unikalių savybių: jis stabdo odos senėjimą, saugo nuo UV spindulių, maitina, ramina, regeneruoja odą, gerina jos elastingumą, prailgina įdegį.

Parduotuvėse būna kelių rūšių taukmedžio sviesto: dažniausiai paprasto ir nilinių taukmedžių sviesto. Jie savo savybėmis labai panašūs, tik nilinių taukmedžių sviestas minkštesnis, švelnesnis ir, dažniausiai, brangesnis. Kokį bepasirinktumėte, svarbiausia, kad jis būtų pirmo šalto spaudimo, nerafinuotas ir nedezodoruotas – tik toks taukmedžio sviestas išsaugo visas vertingas kosmetines savybes. Dažniausiai kokybiškas ir nerafinuotas paprastojo taukmedžio sviestas turi lengvą riešutus primenantį kvapą ir švelniai gelsvą spalvą. Dezodoruotas jis dažnai būna šviesesnis, beveik baltas.

Taukmedžio sviestą galima drąsiai tepti vieną, galbūt tik veidui jis gali būti kiek per sunkus, nes yra išties riebus. Vis dėlto, gryną jį tepti nelabai patogu, kadangi jis kietas, o tirpsta ne taip jau ir akimirksniu. Tad siūlau elementarų, namų sąlygomis paprastai paruošiamą, bet labai vertingą receptuką.

Į dubenėlį (patogiausia stiklinį) įdėkite taukmedžio sviesto ir šaukštu gerai jį ištrinkite – jis suminkštės. Tuomet įpilkite kito, skysto aliejaus – taukmedis fantastiškai dera su jojobos, migdolų, agurklių aliejais, bet neturint galima vartoti bet kokį natūralų, nerafinuotą, šalto spaudimo aliejų, kad ir kokybišką alyvuogių aliejų. Geriausia sviesto ir aliejaus proporcija yra 2:1. Viską dar kartą gerai ištrinkite, išmaišykite, sudėkite į indelį. Gausite skystesnį nei sviestas, riebų mišinį, kuris pastovėjęs šiek tiek sutirštės ir bus patogios tepti konsistencijos, panašus į kremą. Toks sviestų ir aliejų mišinys puikiai tinka kaip kūno kremas po vonios ar kūno kremas išsausėjusiai kūdikių odelei. Žiemą jis apsaugo vaikų žandukus nuo šalčio, o vasarą padeda nurimti saulėje nudegusiai odai. Jei tokiu mišiniu vakare išsitepsite rankas ir apsimovusios medvilnines pirštines eisite miegoti, tai po kelių tokių „intensyvios terapijos kaukių“ neatsilaikys joks rankų išsausėjimas ar šiurkštumas. Kadangi į mišinį nedėjote vandens, jis gali drąsiai išstovėti nors metus laiko, tik saugokite nuo karščio ir tiesioginių saulės spindulių.

Aš taukmedžio sviestą kosmetikoje naudoju labai dažnai, ypač maitinančiuose, atstatančiuose kremuose, skirtuose išsausėjusiai odai, kūnui, rankoms, vaikams, pvz., kūno - rankų kreme.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą