penktadienis, gegužės 18

Vaikiški kremai nuo saulės – ieškau geriausio (2 dalis)

Ačiū draugei, kuri pasiūlė dar kelis vaikiškus kremus nuo saulės – tolesniems tyrimams :) Taigi šįkart kapsčiausi dar dviejų produktų ingredientų sąrašuose.
Pirmasis produktas, kuriuo draugė susidomėjo - Clarins Sun Care Milk for Children UVB/UVA 50+ 100% Mineral Screen. Nepigus malonumas – 150 ml kainuoja 16,20 svarų (beveik 70 Lt). Pagrindinės veikliosios medžiagos – titano dioksidas (15,6%) ir cinko oksidas (5,8%). Šaunuoliai! Nekenksmingi, fiziniai saulės filtrai, neįsigeria į odą, veikia veidrodiniu principu (atspindi UV spindulius). Lenkiu žemai galvą. Ieškau, kas ten dar?

O kad dar – nelabai prie ko turiu prikibti... Tikrai nė vieno cheminio saulės filtro. Natūralių aliejų sudėtyje, tiesa, neradau, vietoje jų naudoti keli kiti parafininiai ingredientai. Vienas iš jų šiek tiek kelia abejonių – Isohexadecane. Kanados mokslininkai jį vertina kaip „galimai toksišką“, tačiau realiai rimtų tyrimų rezultatų neradau.
Natūralių ekstraktų sudėtyje taip pat neaptikau, bet kai kas vertingo visgi yra – alavijo sultys (aloe barbadensis leaf juice). Dauguma konservantų natūralūs ar bent nepavojingi (Dehydroacetic Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate), tik šiek tiek pasibarti galiu už konservantą Phenoxyethanol – nėra jis nekaltas... dažnai minimas kaip erzinantis ir keliantis alergijas, leidžiamas naudoti nedidelėmis dozėmis, „galimai toksiškas“. Sutinku, kad tai geriau, nei parabenai. Bet manau, kad ir su kitais kreme esančiais konservantais buvo galima išsiversti...
Jei tai būtų įprastas kremas, skirtas, tarkime, odai drėkinti, tikrai rasčiau jam geresnių alternatyvų. Bet turint galvoje, kad tai apsauginis kremas nuo saulės, kuriame tikrai nėra nė vieno cheminio saulės filtro, rašau jam tvirtą aštuonetą (arba šlubą devynetą :)). Gal tik kaina šiek tiek atbaido...
Ko aš iš jo išmokau? Titano dioksido ir cinko oksido koncentracijų, reikalingų 50+ SPF išgauti :) :) :) Užrašuose receptukas jau dėliojasi...

Dar vieną vaikišką kremuką nuo saulės manęs prašė panarstyti: Green People Organic Children Sun Lotion SPF25. Kaina jo irgi tokia visai nieko – 14,35 svarų (apie 62 Lt). Dar net nepradėjusi sudėties žiūrėti, iškart užkliuvau už mažo SPF. Tokios apsaugos pakaktų suaugusiam arba vaikui, kurio oda su saulute jau apsipratusi. Bet mažyliui, pirmus kartus besilepinančiam saulės atokaita, SPF25 – šiek tiek mažoka... Bet visgi, žiūrim, kas viduje.
Pirmas pastebėjimas – kreme nėra vandens, vietoje jo – alavijo sultys. Tai gerai :) Antras pastebėjimas – kreme nėra parafininių ingredientų, aliejinę dalį sudaro alyvuogių, palmių ir saulėgrąžų aliejai. Vieni iš pigiausių natūralių aliejų tarpe... Yra ir avokadų aliejaus, bet mažai. Visgi natūralūs, tai taip pat gerai :) Emulsikliai natūralūs (Cetearyl glucoside, Glyceryl stearate ir bičių vaškas) – tai jau trečias pliusas. Radau augalinių ekstraktų: šeivamedžio, liūtpėdės (ot pavadinimas augalo :)), miros, rozmarinų. Kaip ir ketvirtas pliusas, sakyčiau?
O dabar apie svarbiausius momentus: konservavimą ir apsaugą nuo saulės. Viena iš veikliųjų medžiagų – titano dioksidas – puiku. Yra vienas cheminis saulės filtras (Isoamyl p-Methoxycinnamate), tačiau visi šaltiniai vertina jį kaip nepavojingą, išgaunamas iš cinamono rūgšties esterių. Iš dviejų konservantų vienas nekenksmingas (Ethyhexylglycerin), dėl kito šiek tiek raukausi – ir vėl Phenoxyethanol. Panašu, kad dauguma gamintojų įsikando jį kaip geresnę parabenų alternatyvą...
Manau, šitam kremukui net ir tvirtą devynetą būtų galima rašyt. Vieną balą aš iš jo atimu už Phenoxyethanol‘į ir mažą SPF apsaugą. Labai sudomino tas „nepavojingas cheminis saulės filtras“ – jau niežti nagai daugiau pasmalsauti apie cinamono eterinį aliejų, paieškoti jame apsauginių nuo UV savybių. Bet šiaip širdis džiaugiasi – malonu tyrinėti kremus, kurie neatrodo kaip tiksinčios chemikalų bombos... :)
Labai norėtųsi kažką panašaus rasti ir Lietuvos parduotuvių lentynose. Tad nežinau, ar ši straipsnio dalis jau paskutinė, ar dar ne.
(Skaityti pirmą dalį)

5 komentarai:

  1. Aš šį perku, vaikišką: abu mineraliniai filtrai, nemažai aliejų, gal tik SPF galėtų kiek daugiau būti, o šiaip - laabai patinka:
    http://www.sveikiproduktai.lt/katalogas/apsauginis-saules-kremas-jautriai-odai-ir-vaikams-bekvapis-spf-30-118-ml

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš perku šį, tikrai geras:
    http://www.sveikiproduktai.lt/katalogas/apsauginis-saules-kremas-jautriai-odai-ir-vaikams-bekvapis-spf-30-118-ml

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui Jums už atliktą išsamų tyrimą bei pateiktą informaciją, kaip tik domėjausi Green People Organic Children kremuku nuo saulės savo 10 mėnesių mažylei, kurios odelė linkusi į topinį dermatitą, tad priemonės natūralumas ir kokybė tikrai labai svarbu. Lt kaina dar didesnė nei Jūsų nurodyta (72.99LT), tad naiviai tikiuosi, kad pavyks dar kokios akcijos sulaukti. Bet kol kas, kaip suprantu, tai vienintelė vaikiška priemonė verta dėmesio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, straipsnis rašytas jau prieš metus, tad kainos tikrai galėjo pasikeisti :)

      Panaikinti
  4. O gal būtų galima panagrinėti štai šį kremuką vaikams?
    http://aromata.lt/kosmetika/lt/produktai/ekologiski-kremai-su-uv-filtrais?natur-amp-sun-spf-50-uva-kudikiams

    AtsakytiPanaikinti