trečiadienis, gegužės 2

Ko aš ieškojau beveik 300 litų kainuojančiame kreme

Žvalgiausi L‘occitane internetinėje parduotuvėje ir man už akių užkliuvo vienas veido kremas (kur neužklius, kai 50 ml kainuoja 279 Lt). Tapo velniškai smalsu, kokį auksą čia pardavinėja :) Neįvardinsiu jo čia garsiai, kad kas nors nesumanytų vėliau tarkuoti mano sėdynės už reklamą ar antireklamą – aš juk tik išsakau savo asmeninę nuomonę. Prisipažinsiu, rasti jo sudėtį nebuvo lengva – jau maniau teks eiti į pačią L‘occitane parduotuvę ir nusirašinėti sudėtį :) Kremo aprašymas internetinėje parduotuvėje skelbia:

 „Tai prabangus kremas, kuris sujungia malonumą ir rezultatą, suteikdamas odai antrą jaunystę <...>. Šilkinę tekstūrą ir puikių maitinamųjų savybių kremui suteikia jo sudėtyje esantys augaliniai aliejai ir didelė omega 3 ir omega 6 sočiųjų rūgščių koncentracija. Glotnumas ir komfortas juntami vos pasitepus kremu.”
 

Teko kaip reikiant paplušėti, kad patikrinti visus 46 (!) kremo ingredientus… Taigi, ką aš ten radau.

21 kremo ingredientas neabejotinai augalinės kilmės ir natūralus. Spaudžiu leteną už nakvišų, agurklių, ežeinių aliejus, itališkus šlamučius, mirtą, petražoles, žibutes ir rozmariną. Tik nesuprantu gamintojų, kurie į prabangius kremus deda saulėgrąžų aliejų – suprantu, kad pigu, bet negi nieko vertingesnio negalima rasti? Dar 16 ingredientų lieka paslaptyje – jie gali būti tiek augaliniai, tiek sintetinės kilmės, belieka tikėti gamintojo sąžiningumu... Koks jų kiekis kreme – galima tik spėti. Turint galvoje, kad ingredientų sąrašas pagal reikalavimus visada išdėstomas mažėjimo tvarka, galima pasakyti tik tiek, kad, išskyrus nakvišų aliejų, visų kitų natūralių aliejų kreme yra tikrai mažiau, nei dimetikono (pigaus mineralinio aliejaus). Likę 9 ingredientai gali būti išgaunami tik sintetiniu būdu. Va jie man labiausiai ir kliuvo, ypač keletas iš jų.

 Dimethicone. Kaip rašo dauguma šaltinių, tai – „pigus mineralinis aliejus, arba klastingas silikoninis aliejus. Žalingas patekęs per odą, dirgina akis, dirgina odą, sukelia auglius plaučiuose ir krūtinės ląstoje, sukelia auglius endokrininėje sistemoje. Toksikologinės savybės nebuvo išsamiai ištirtos.“ Vis bandau suprasti, kam jis čia. Juk pelno iš tokios kremo kainos tikrai pakanka, kad bent jau aliejus naudoti natūralius.
PEG-100 Stearate. Tam tikromis dozėmis leistinas naudoti tik kosmetikoje, kadangi prarijus toksiškas. Nesaugu vartoti ant pažeistos, sudirgintos odos. Sudėtinga man su anglų kalba, bet jei kam įdomu, pasiskaitykite plačiau:
 http://www.ewg.org/skindeep/ingredient.php?ingred06=721388
Butylene Glycol. Vazelininis ingredientas. Toksiškas. Daugiau komentarų neturiu.
Phenoxyethanol. Apie jį rašo: konservantas naudojamas įvairiuose kremuose. Nepageidaujamas poveikis: kancerogenas, mutagenas ir toksinis. Skatina navikų atsiradimą. Kenksmingas inkstams ir pūslei, sukelia nevaisingumo problemų, sukelia rimtą žalą akims, smegenų degeneraciją.” Nemalonu kažkaip, sakyčiau…
Polysorbate 60. Leistinas naudoti kosmetikoje ir maiste tik mažomis dozėmis, kadangi didelės dozės yra toksiškos, pažeidžia reprodukcinę sistemą ir yra kancerogenas. Oficialiai kaip ir “švarus”, bet asmeniškai man – nemielas.

 Aš neteigiu, kad šitas produktas yra kažkoks baisus ar nuodingas, tikrai mačiau baisesnių (pvz., paskutinis mano pirktas šampūnas). Galbūt jį net labai malonu naudoti – negaliu pasakyti, nes nebandžiau. Taip, jame yra natūralių ingredientų, vertingų omega rūgščių, bet vėl – nežinia, kiek... Mano liežuvis nesiverčia vadinti jį natūraliu ar saugiu. Ir tuo labiau - vertu beveik trijų šimtų litų. Kažkodėl manau, kad gryna kremo savikaina ir 30 Lt nesiekia…

2 komentarai:

  1. O tai ka, tikejotes, kad L'occitane su savo kvapais bus naturalus?
    tikrai ne :) Tai tiesiog aromaterapijos kategorijai priskiriama kosmetika, kurioje naudojami tik maza dalis naturaliu ingridientu. Visa kita - pagrindas is sintetiniu. As priskiriu ja prie L''orealínio ir kito shlamshtuko... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesitikejau... :) Tiesiog ieškojau tos ypatingos, auksinės vertės :)

      Panaikinti